Z płatków i innych zdrowych składników robię śniadanie, jak marzenie. Nastawiam je wieczorem
Owsiankę można przygotować na wiele sposobów. Kiedyś zaliczano ją do mlecznych zup, dziś coraz rzadziej przypomina zupę. Ale to bardzo dobrze, że pojawiły się nowe i ciekawe sposoby na przyrządzenie zdrowych posiłków na bazie płatków owsianych. Jednym z nich jest nocna owsianka, przy której nie ma praktycznie roboty.
Płatki owsiane zwykłe i błyskawiczne
Płatki owsiane są dostępne w wersji zwykłej i błyskawicznej. Czym się różnią? Przede wszystkim czasem przygotowania, bo płatki błyskawiczne gotuje się dosłownie w 2-3 minuty, zaś zwykłe potrzebują 10-15 minut gotowania. Za czasem obróbki termicznej stoi obróbka wstępna. Płatki błyskawiczne są bowiem na etapie produkcji rozdrabniane i traktowane parą. W wyniku tego tracą nieco składników odżywczych, np. błonnika i witamin z grupy B. Tak więc płatki owsiane błyskawiczne są szybsze w przygotowaniu, zaś zwykłe wartościowsze pod względem odżywczym.
Jak zrobić nocną owsiankę z chia?
Nocna owsianka to pyszne śniadanie, które nie wymaga gotowania. Jeśli więc przygotujecie je z płatków owsianych zwykłych zyskacie na wartości odżywczej posiłku. Gdy zaś sięgniecie po płatki owsiane błyskawiczne, namiękną szybciej i mocniej, niż zwykłe. Jedne i drugie płatki owsiane wystarczy tylko zalać ulubionym, zimnym płynem i wstawić na noc do lodówki. Ja dodatkowo wsypuję też trochę wartościowych nasion chia. Przez noc wszystkie składniki napęcznieją i zmiękną. Rano wystarczy je tylko podgrzać i połączyć z ulubionymi dodatkami.
Przepis: Nocna owsianka z chia
Pożywne śniadanie z płatków owsianych, nasion chia, kefiru, jabłek i orzechów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 210
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka nasion chia
- 200 ml kefiru, mleka lub napoju roślinnego
- 1/2 jabłka
- 3-4 orzechy włoskie
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Nastawianie owsiankiPłatki owsiane i nasiona chia wsyp do słoiczka, zalej kefirem, wymieszaj. Słoik zamknij, wstaw na noc do lodówki.
- Podawanie owsiankiOwsiankę rano podgrzej np. w kuchence mikrofalowej. Podaj z kawałkami jabłka i orzechów. Polej miodem, oprósz cynamonem.
Co warto dodać do nocnej owsianki?
Owsiankę można podać z różnymi dodatkami. Świetnie pasują do niej owoce świeże, a także suszone. Można też sięgnąć po orzechy, wiórki kokosowe czy startą czekoladę. Dobrym, słodkim dodatkiem będzie także miód czy syrop klonowy.